Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában elmondta,  hogy mivel Budapesten fertőződtek és haltak meg a legtöbben, ezért  másképp gondolkodni a fővárosról.

„Az élet újraindításának a feltételei megvannak, de a védekezést nem hagyhatjuk abba” – fogalmazott.

Budapest két hetes késéssel követheti a vidéki intézkedéseket, ha mindenki felelősen viselkedik akkor tudunk áttérni a védekezés második szakaszába – mondta a miniszterelnök. A felelős viselkedés most a szájmaszk viselése és távolságtartás – emelte ki.

A kormányinfón csütörtökön ismertetett enyhítésekre kitérve kifejtette, jövő héten a vidéki vendéglátóegység belső tere is megnyílhatnak és június elsejétől  a szállodák és panziók is fogadhatnak vendégeket.

A márciusi ipari termelési adatokra utalva kifejtette, hogy Magyarország jobban vette az akadályokat a többi országhoz képest. Márciusban drámai módon esett vissza az ipari termelés az Európai Unió néhány országában:  Olaszországban 30, míg Szlovákiában 20 százalékkal zsugorodott a kibocsátás, míg Magyarországon 10 százalékos volt a csökkenés.

Az április adatok borzalmasak lesznek, a májusiak bizakodásra adhatnak okot, míg a kormány reményei szerint júniusban kilőhet az ipar, amely a magyar GDP közel harmadát adja.

A teljes interjút a hirado.hu oldalon olvashatják!