Takács Viktor (Fidesz-KDNP), a község polgármestere a rendezvényen azt mondta: egy száznegyven lakosú falu is tud példát mutatni, ma már több környékbeli település keresi őket, hogy hozzájáruljanak a találkozó költségeihez vagy csatlakozzanak a külhoni településeket támogató, évek óta tartó adománygyűjtési akcióikhoz. Mindez azt igazolja, hogy egy ekkora közösség is hatékony tud lenni a nemzetpolitika területén – tette hozzá.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy száz éve igazi tragédia történt a magyar nemzettel, amikor országát példátlan módon megcsonkították. Ennek ellenére ünnepelni is van okunk, hiszen „a szláv, latin és germán tengerben” megmaradtunk, ami annak köszönhető, hogy a magyarok ragaszkodtak hitükhöz és nyelvükhöz is – jelentette ki.

Kiemelte: azóta felelősek vagyunk egymásért, anyaországiak a külhoni magyarokért és fordítva, éppen ezért „meg kell találnunk azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek segítségével megmaradhatnak, sőt fejlődhetnek is a magyar közösségek”.

Zsukovszky Miklós, a Kárpátaljai Református Egyház Beregi Egyházmegyéjének esperese elmondta: a megszűnés és ellehetetlenülés szélélről épült újjá közösségük Ukrajna megalakulása után, építették újjá egyházi életüket, alakították ki intézményeiket és kezdték el ismét missziós munkájukat. A legnagyobb gondjuk az elvándorlás, de érzik az anyaország és a magyar kormány támogatását, így „Isten segítségével folyamatosan erőt nyernek” a folytatáshoz – fogalmazott.