A közleményben felidézik, hogy a koronavírus-járvány hatására egy évvel ezelőtt csökkenni kezdett az e-matrica vásárlások száma, az értékesítést befolyásolta és jelenleg is befolyásolja a külföldi vásárlók hiánya. Ezzel együtt mégis fordulat állt be az elmúlt év azonos időszakához képest a vignetták értékesítésében.
 
Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója a közleményben elmondta, az elmúlt hét hétben stabil emelkedést mutatott a vásárlások száma mindegyik matricatípus, továbbá a magyar és a külföldi felségjelzésű járművek esetében is, ami bizakodásra ad okot.
 
A NÚSZ Zrt. adatai szerint a 2021. évre érvényes e-matricákból április 30-ig - a 2020. decemberi előértékesítéssel együtt - mintegy 4,3 millió darab kelt el. Megközelítően éves országosból 482,5 ezer, megyeiből 1,83 millió, a haviból 429 ezer, a heti matricából pedig 1,54 millió darab fogyott. Egy évvel korábban - ugyanezen időszakban - mintegy 4,16 millió darab e-matricát vásároltak az úthasználók.
 
A 2021. évre értékesített e-matricák száma az idei év első harmadának végére meghaladta az egy évvel korábban ugyanezen időszakban értékesített vignettákét, ami azért különösen jó eredmény, mert a 2019. december - 2020. februári időszak e-matrica vásárlásait még nem a pandémia határozta meg - írják a közleményben.
 
Bartal Tamás kiemelte, ez a pozitív változás összetett folyamat eredménye, gazdasági, társadalmi tényezőktől függ, azonban ahhoz, hogy idén már egy kicsit bátrabban indulnak útnak az autósok, vélhetően a koronavírus-járvány megfékezését célzó oltások beadásának alakulása, a lakosság átoltottságának növekedése is hozzájárul.
 
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. a közleményben rámutat arra, hogy az éves - országos és megyei - e-matricák népszerűsége a pandémia ellenére is töretlen, az idei évre április 30-ig értékesített éves vignetták száma nemcsak a 2020-as, hanem még a 2019-es vásárlási adatokat is meghaladta.
 
Részletezik, hogy 2019-es éves országos e-matricából 2019. április 30-ig - szintén az előértékesítéssel együtt - mintegy 443 ezer, 2020 hasonló időszakában mintegy 474 ezer, míg 2021-ben - szintén a hasonló időszakot tekintve - majd 482,5 ezer darab kelt el. A 2019-re érvényes megyei vignettákból pedig 2019. április 30-ig - szintén az előértékesítéssel együtt - majd 1,72 millió darab, 2020 hasonló időszakában közel 1,73 millió darab, míg 2021-ben - szintén a hasonló időszakot tekintve - majd 1,83 millió darab talált gazdára. Ez azt is jelzi, hogy a közlekedők egyre hosszabb távra terveznek, és ezt a járványhelyzet sem befolyásolta.
 
A 2021. évre érvényes megyei matricák közül a legtöbb a Pest megyeiből fogyott, mintegy 1 millió darab kelt el, míg a Fejér megyeiből mintegy 200 ezer, a Győr-Moson-Sopron megyére érvényes vignettából pedig mintegy 131 ezer darab fogyott. Az előző évi adatokhoz képest a Pest megyei esetében ez mintegy 4 százalékos, míg a Fejér és a Győr-Moson-Sopron megyei esetében mintegy 10 százalékos növekedést jelent - tájékoztatott a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.