Az Európai Unióban a közszféra beszerzéseinek összértéke a jelenlegi adatok szerint éves szinten eléri a közösség teljes GDP-jének 17 százalékát (körülbelül 2000 milliárd euró). A fenntarthatósági szempontok közbeszerzéseknél való érvényesítésének ezért igen fontos szerepe van az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a környezetvédelmi célok megvalósításában is.
 
A Közbeszerzési Hatóság mostanra átfogó programot alakított ki, hogy a fenntarthatósági szempontok minél inkább érvényesüljenek a hazai közbeszerzésekben. Ennek fontosságát a magyarországi piaci szereplők is felismerték, ugyanis 2017-2019 között éves szinten meghaladta a 100 milliárd forintot a zöld szempontokat is tartalmazó közbeszerzések összértéke.
 
A közlemény idézte Kovács Lászlót, a hatóság elnökét, aki a csütörtökön tartott Fókuszban a fenntartható közbeszerzések című online szakmai konferencián elmondta: a közbeszerzési piac szereplői jelentős hatást tudnak kifejteni annak érdekében, hogy Magyarország további fontos lépéseket tegyen a klímavédelem és a fenntarthatóság terén. A Közbeszerzési Hatóság évek óta következetesen, egyre szélesebb körű programban dolgozik a piaci szereplők, a jogalkalmazók szemléletformálása, a hazai és nemzetközi jó példák bemutatása érdekében. Ennek újabb jelentős lépése, hogy átfogó programmá alakítják ilyen irányú tevékenységüket, amelyben hamarosan elindítják a Fenntarthatósági munkacsoportot.
 
A hatóság eddigi közbeszerzések zöldítését támogató kezdeményezései a továbbiakban a Közbeszerzési Hatóság Fenntartható Magyarországért Programjában valósulnak meg.
 
Az 1995 óta fennálló Közbeszerzési Hatóság autonóm államigazgatási szerv, kizárólag az Országgyűlésnek alárendelten működik. Feladata, hogy a közérdeket, az ajánlatkérők és az ajánlattevők érdekeit figyelembe véve hatékonyan közreműködjön a közbeszerzési politika alakításában, a jogszerű közbeszerzési magatartások kialakításában és elterjesztésében, elősegítve a közpénzek nyilvános és átlátható módon történő elköltését.