Felhívta a figyelmet arra, hogy a harmadik országok között kifejezetten enyhének számító kritériumrendszernek köszönhetően számottevően emelkedhet az ázsiai államba kivitt hazai áruk mennyisége.
 
A közlemény szerint révbe ért az a csaknem egy éves tárgyalássorozat, amelyet Magyarország szingapúri nagykövetségével szoros együttműködésben indított az Agrárminisztérium. Az elmúlt évek hazai állategészségügyi intézkedései alapján a szingapúri társhatóság elfogadta egy új feltételrendszer felállítását, a tárca szakemberei által tett javaslatokon túl semmilyen többlet előírást sem fogalmaztak meg a magyar előállítók számára.
 
Az új feltételek értelmében a jelenlegi európai uniós, valamint magyar jogszabályoknak való megfelelés egyben a szingapúri követelmények teljesítését is jelenti. Így például több korábbi kiegészítő vizsgálat és vérvételi kötelezettség is megszűnt a sertéshúst és hústerméket előállítók számára.
 
Az államtitkár kiemelte, hogy a példátlan engedményekkel elfogadott új kritériumrendszer nemcsak a hazai állategészségügynek és az ott dolgozó szakembereknek, de az egész országnak jelentős elismerés. A megállapodás egyúttal - a szingapúri mellett - a teljes délkelet-ázsiai régióba irányuló exporttevékenységnek is új lendületet adhat.
 
A szingapúri exportlehetőség iránt érdeklődő cégek a további információkról a területileg illetékes járási hivatalban tájékozódhatnak - jelezte a minisztérium.